Hvordan ved du, at du er hovedpersonen i en fantasy-roman?

En ægte fantasy-heltinde er selvfølgelig gudesmuk og atletisk, men synes selv at hun er kedelig og klodset.
En ægte fantasy-heltinde er selvfølgelig gudesmuk og atletisk, men synes selv at hun er kedelig og klodset.

Denne liste har taget et par omgange på nettet i engelsk form. Jeg har oversat den og smidt et par kommentarer på, for den er faktisk ret god lige at have i baghovedet mens man skruer sin historie sammen — i alt fald hvis man vil undgå, at skrive det samme som ‘alle de andre’.

 1. Ældsterådet vil gerne tale med dig.
 2. Det Store Ritual skal lige til at begynde.
 3. Der er ved at ske noget, som ikke er sket i de sidste tusinde år.
 4. Du skal til Byen. Der er kun én By. Det udtales med stort B. Der er ingen, der gider sige Byens rigtige navn. Det er bare Byen.
 5. Visse medlemmer af Rådet er utilfredse med din families politiske dispositioner.
 6. En skjald dukker op som et morsomt indslag hele tiden. Der er ingen, der har hyret eller inviteret ham, og der er ingen, der ved hvad han rent faktisk lever af.
 7. Du kan ikke stole på ypperstepræsten.
 8. Nogen spiser et æble på en drillende facon.
 9. Der er kun ét hav. Det hedder Havet. Det Store Hav hvis du føler dig lidt formel.
 10. Du bor i et område uden nogen større eksport, ingen rigtig regering, intet banksystem, et netværk af veje, som står i god stand uden at nogen vedligeholder dem, og ingen uddannelsesmuligheder hvis du ikke vil være bonde som din far.
 11. Du er rødhåret. Dit hår hænger i en simpel fletning ned ad ryggen. Din far var en simpel mand og du kan ikke huske ret meget om ham – han døde da du var ung – udover hans stærke hænder, når du så ham fiske eller tømre, eller hvad det nu var, han lavede.
 12. Du skal skynde dig, ellers kommer du for sent til Markedet – og det kan man bare ikke!
 13. Der er problemer på Slottet.
 14. Dit efternavn har mindst én apostrof i. Gerne flere.
 15. Allerede på side 1 er du for sent på den til noget. Din mor skælder dig kærligt ud mens du skynder dig at sluge et par skefulde havregrød. Din mor er død inden side 42.
 16. Der er kun to religioner i universet. Den ene er en dårligt forklædt version af Islam som kun praktiseres af skurke. Den anden er Vikingetro. Du er en viking.
 17. Nye skikke truer de gamle. Din bedstemor udøver den gamle tro i hemmelighed. Det gør alle de gamle folk faktisk.
 18. Problemerne begyndte den dag, du ankom til hoffet. Hver eneste adelsmand har en kniv i ærmet. Hvor du dog ville ønske, at du var hjemme i landsbyen – som sikkert står i flammer nu.

Hvilke arketyper og klichéer får dig til at krølle tæer når du åbner en ny fantasy-roman? Jeg stødte på én her i sommers som ramte otte ud af 18 punkter på denne liste – og havde snuppet ca. en tredjedel af sit univers fra World of Warcraft.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.