Nordlys: Når nattehimlen brænder

Nordlys er et sjældent syn på vores breddegrader, men bor man i et område med lav lysforurening og holder øje med NASAs KP-indeks, kan man være heldig at sidde ude sådan en sommeraften og se naturens eget festfyrværkeri. Det kunne man i særlig grad en lun sommernat her i maj 2024 hvor vi havde noget af det kraftigste nordlys i 500 år. De røde og blå farver kunne ses med det blotte øje — normalt skal man se dem gennem en kameralinse for at få det hele med.

Nu om dage er sådan en nat med nordlys noget der sætter gang i sociale medier. Vores forfædre havde naturligvis også deres tanker om hvad nordlys egentlig er for noget.

Nordlys som varsel

I Vendsyssel troede man at nordlys om efteråret varsler en streng vinter. På Vestsjælland sagdes det at nordlys om sommeren lover tørt vejr mens vinterens nordlys lover frost. Man mente også at nordlyset stammede fra svaner der fløj langt mod nord. Når svanerne blev fanget i isen slog de med vingerne og skabte vindstød på nattehimmelen.

Går vi endnu længere tilbage i historien troede vores forfædre at nordlyset var genskin fra valkyriernes skjolde og rustninger. De bestemte over de faldne så når man så nordlys var det varsel om at et stort slag var forestående — valkyrierne var allerede på vej! Man mente også at nordlyset viste vej over regnbuebroen Bifrost for de falde krigeres sjæle på vej til Valhalla.

Svenske fiskere mente at nordlys er spejlinger af gigantiske sildestimer; således varsler nordlyset en stor fangst dagen derpå.

På Island håbede gravide kvinder på nordlyset; det hed sig nemlig at hvis man så nordlys under fødslen følte man ingen smerte. Hos Canadiske inuit var nordlyset de afdødes sjæl som spillede bold med et hvalroskranie i dødsriget; på øen Nunavik var det de afdøde hvalrosser, der spillede bold med et menneskekranie.

Samerne mente at nordlys er de dødes sjæle og et dårligt varsel. Man skulle ikke tale om det, og slet ikke vinke, fløjte eller synge under det, for det ville trække ulykken til. Nordlys kunne række ned og tage dig med op på nattehimmelen eller endda skære dit hoved af.

I Finland mente man at polarræven skabte nordlyset ved at løbe gennem himmelen så hurtigt at deres buskede haler fejede snefnug op som fangede måneskinnet.

I Japan hed det sig at børn undfanget under nordlys blev særligt talentfulde, smukke og begavede.

I Estland var nordlyset vidunderlige slæder som fører gæster til en himmelsk bryllupsfest.

Rødt nordlys er ondt varsel

Jo længere sydpå nordlyset ses, jo rødere er det som oftest. Disse blodrøde stråler af lys sås ofte som et varsel om krig eller fare. I ugerne forud for monarkiets fald under den franske revolution så man rødt nordlys over England og Skotland. Man hørte enorme hære kæmpe på himmelen og mente at det varslede forestående krig og død.

I Skotland kaldte man også nordlys ‘glade dansere’. Man troede at de var faldne engle som udkæmpede en episk kamp derude i nattemørket. Når man fandt blodsten (som er almindelige på Hebriderne) tænkte man at de røde pletter på de grønne sten var blod som faldt ned fra disse himmelske kampe.

Hvad er nordlys?

Nordlys dannes langt oppe i atmosfæren når elektrisk ladede partikler fra solens overflade slynges ud i rummet af solvindene. En del af disse partikler tiltrækkes af Jordens poler og kollisionen med vores atmosfære skaber nordlys. På den sydlige halvkugle kendes fænomenet naturligvis som sydlys. Nordlyset ses oftest i arktis men under gunstige forhold kan det ses i Danmark.

Når folk påstod at de havde hørt kamplarm i nordlyset var det ikke nødvendigvis indbildning. Nordlyset larmer rent faktisk! Lydene dannes omkring 70 meter over jordoverfladen og beskrives som raslende lyde, dæmpede brag eller fjern støj. Men hvis du vil høre nordlyset danse skal du nok ikke bo alt for tæt på en trafikeret vej.

Alle billeder er taget fra vores gård, Sultenborg i Vorbasse. Fotos ©2024 Alvin Gellert.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.