Virkeligheden overgår fiktionen

Tips & idéer

Man kan godt sidde og tænke, at nu er min historie da lidt for langt ude, det her er der sgu’ ingen, der vil tro på. Virkeligheden overgår som bekendt fiktionen, så jeg har samlet fire hurtige websites, som er gode til at forundre, more, og inspirere. Man kan se, at jeg hører til den gruppe af skrivende folk, som holder antennerne ude og samler sære fakta hele tiden, – og så udvælger nogle her og nogle der, til at inspirere mig eller blive flettet ind i mit skrivearbejde.

Og så er det jo også en måde at slå tiden ihjel på de dage hvor ordene bare ikke vil komme ud af hovedet og ned på papiret.

Atlas Obscura

Et online-magasin, som specialiserer sig i historier om eksotiske og usædvanlige steder og historier om dem. Her finder du ikke anmeldelser af strandhoteller eller resorts. Til gengæld kan du undersøge en gammel gade i London, et 1500-tals fort i Italien, verdens største kirsebærtærtepande, racerbilsrekorder på en strand i Wales, kloaksystemet i Wien, Lord Byrons fødehjem, et nekropolis i Argentina, et museum for erotisk kunst, verdens største hundestatue, et canadisk monument for General Eisenhower, Flossenbürg koncentrationslejr, eller hvad med en have fuld af statuer af boksehandsker?

National Geographic

Da jeg var barn fik jeg mit etnografi-fix ved at læse det for længst hedengangne tidsskrift, Jordens Folk (jeg har stort set alle sammen stadigvæk!). Nu om dage kan man læse om fremmede kulturer og samfund online. Jeg checker regelmæssigt National Geographics hjemmeside for inspiration – for når man er ved at skrue et fiktivt samfund sammen til en historie er der mange gode idéer at hente. Virkeligheden overgår ofte fantasien! Bare overskrifterne lige nu i skrivende stund: Rotteinvasion bekæmpes med katte i stedet for gift, billeder af orkanens ødelæggelser på små ubeboede øer i Florida Keys, en fotoserie om dyr, der er undsluppet fra zoologiske haver i Syrien og har klaret sig …

Wikihow

Wikihow er en slags hvordan-gør-man leksikon med en målsætning om, at lære alle mennesker hvordan man gør alt. Test din IQ, lær at lave vanillesovs, få en Skt. Bernardshund at sitte, find ud af hvordan man fjerner mugpletter fra afsyrede gulve, se om en vandmelon er moden – alt mellem himmel og jord. Jeg griner stadig når jeg kommer til at tænke på den gang jeg havde brug for at finde ud af, hvordan man laver hjemmelavet holy water, eller vievand – der var godt nok nogle spændende historier gemt i folks kommentarer til den pågældende artikel.

Unyttige historiefacts

Endelig en side på dansk! Unyttige historiefacts fodrer dig med alle mulige underlige og ikke særlige brugbare fakta, mest fra Danmarkshistorien. Sære gamle annoncer, morsomme indslag fra Viktoriatiden, gamle retsdokumenter – men alt sammen med det twist, at nok kan du ikke bruge det til ret meget, men det skal være sjovt og finurligt. Som forfatter kan man så alligevel bruge det til noget – for mangler du inspiration eller anekdoter til et stykke historisk fiktion, så er der masser at tage af lige her. Og så er der gode grin med på vejen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.