Tyve ting, jeg har lært af at læse om at skrive

Indlægget er opdateret og redigeret 29.06.2018.

Inden man som forfatterspire vover sig ud i det farlige land, der er sociale medier, er der lige et par ting man bør tænke over. I alt fald hvis man ikke ønsker sig alle tiders mindreværdskompleks.

 1. 90% af alle forfatterdebatter på sociale medier handler i bund og grund om at du ikke er god nok og derfor skal du købe mit kursus, høre mit foredrag, følge min blog og ansætte mig til at korrekturlæse din tekst. Forfatterspirers usikkerhed er en millionindustri – især på engelsk, men også herhjemme.
 2. Det tager tid at skrive. Mere end tyve minutter mens kartoflerne koger.
 3. Der er altid nogen på Facebook som ved mere end dig, og hvis du leder lidt skal du nok finde ham eller hende.
 4. Der er altid ti mennesker på Facebook, som tror at de ved mere end dig, og de skal nok sørge for at fortælle dig det.
 5. Der er også altid ti mennesker på Facebook som grundlæggende er vrede på universet over at de endnu ikke selv er berømte. Den eneste tilfredsstillelse de kan finde er at fortælle dig at du skal i alt fald ikke gå rundt og tro, at du er noget.
 6. Nogle mennesker har den overbevisning at hvis kommateringsregler, naturens love og almen lovgivning er uenig med dem er det et angreb på deres personlige integritet og kreativitet, som de ikke behøver at tage til efterretning.
 7. Nogle mennesker ønsker ikke feedback. De vil bare have, at du beundrer dem.
 8. Det er tit bedst bare at pakke sammen og gå når nogen bruger ordene, »Det ved jeg godt, men jeg vil ikke have, at nogen sætter grænser for min kreativitet.« Hen ad vejen lærer du det specielle tonefald på ordet ’men’ som udgør en kæmpestor, rød advarselslampe.
 9. Fantasy kan spænde langt bredere end bare noget med elvere, magi og konger.
 10. Stephen King måtte gennem 30 afslag før han fik en millionkontrakt med »Carrie«. Stephen King ernærede sig som novelleforfatter, essayist og freelanceskribent i årevis før det. Hans talent dukkede ikke bare op ud af det blå, og gik grueligt mange afslag igennem før retfærdigheden skete fyldest. Han arbejdede røven ud af bukserne, og til sidst gav det pote.
 11. Du er ikke den nye J. K. Rowling bare fordi du har fået udgivet to noveller og opdaterer din blog eller Facebookside hver måned. Men hvis du skriver er du forfatter, og det kan ingen tage fra dig. Man skal ikke have udgivet så og så meget før man har lov til at kalde sig skribent.
 12. Twilight og Fifty Shades startede som mere eller mindre pornografisk fan fiction. Det betyder ikke, at din halvlumre sengekantsversion af Supernatural bliver den næste store bestseller. Der er et stort marked for erotika, men der er også en grund til at vi kan tælle fan fics-der-blev-bestsellers på én hånd. Fan fiction er en utrolig effektiv skriveøvelse, men 200 kudos på Ao3 betaler ikke din husleje.
 13. Den følelse, når det hele bare kører og ordene vælter ud, er fantastisk.
 14. Den følelse dagen derpå, når det går op for dig, at det meste af teksten faktisk også er god dagen derpå – den er endnu bedre.
 15. Det er vigtigt at have nogen at snakke med og holde hinanden til ilden, når man skriver. Men forsøg at få et par makkere, som du har en personlig forbindelse med. Tilfældige mennesker på sociale medier giver fordrejet, nogle gange direkte forkert feedback. Meninger er som røvhuller, der er masser af dem og de fleste lukker mere lort ud end guld.
 16. Dem, som lukker guld ud, skal du til gengæld kæmpe med næb og kløer for at holde fast i. Én god sparringspartner er mere værd end hundrede mennesker, der ’liker’ dine blogopdateringer men aldrig kunne drømme om at læse din historie.
 17. Gud og hvermand tror, at de kan lære at skrive. Gud og hvermand har ret.
 18. Du bliver aldrig for dygtig til at lære mere, men du skal lære at sætte foden ned og sige, nu er jeg god nok til at begynde. Der er altid nogen, der gerne vil sælge dig et kursus i hvordan du bliver god nok, men hvis du aldrig får begyndt på din historie bliver det til skruen uden ende.
 19. Viden er sjovt. Research er sjovt. Det er sjovt at lære. Vi har aldrig haft mere adgang til information end vi har nu om dage, så giv dig den tid, der skal til, til at lære. Nyd at du har muligheden for at lære nærmest hvad som helst nu om dage, uden at du behøver at skulle kende nogen eller have forbindelser. Alt er online. Alle kender nogen der kender nogen.
 20. De første 200.000 ord du skriver, skal direkte i skraldespanden. Det er David Eddings’ råd, og det holder. Men mine røg i skrivebordsskuffen, for selv om de første historier ikke har kvaliteten til at bære en udgivelse, så er de stadig mine hjertebørn, og jeg nød hele processen om at skrive dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.